Inloggen Aanmelden

Songteksten schrijven: vier handreikingen

Dat je muzikaal bent betekent niet automatisch dat je ook een getalenteerd tekstschrijver bent. Toch voorziet het merendeel van de muziek makende mens zichzelf van lyrics. En vindt dit niet altijd eenvoudig. Ben jij één van hen? Lees en leer hoe je je teksten kunt verbeteren.

Songteksten schrijven: Waar te beginnen?

Bepaal bij songwriting eerst, in een paar zinnen, wat je wilt vertellen. Put uit ervaringen die dicht bij je staan of laat je inspireren door een verhaal of situatie die je raakt. Zorg dat je hart in de tekst spreekt. Maak aantekeningen over de onderwerpen die je bezig houden. Of je nu een verhaal wilt vertellen, een statement wilt maken of je diepste gevoelens gaat beschrijven, onderstaande handreikingen helpen je vast op weg te helpen naar die mindblowing lyric.

1. Thema

Als je songteksten schrijft, werkt het goed om vanuit een thema te werken. Dit kan een gevoel of een ervaring zijn. En als je zelf even niet zoveel gevoel of ervaringen hebt om uit te putten, schrijf dan fictie. Het hoeft niet altijd autobiografisch. Een karakter uit een boek of een nieuwsitem dat je raakte kan ook stof voor een thema zijn. Laat het onderwerp van je lyrics mooi samenvallen met de muziek die je schrijft. Een goed nummer klopt op alle mogelijke manieren. Alle instrumenten, emoties, toonhoogten, woorden en tempo’s moeten samenvallen. Prop niet teveel lettergrepen in één zin. Maak harmonie tussen de inhoud van je tekst en de compositie.

2. Contrast

Iets dat maar half klopt werkt niet. Dan kun je het misschien beter helemaal op zijn kop zetten. Zing iets dieptreurigs op een vrolijk deuntje of breng een berg kolder op bloedserieuze wijze. Lily Allen laat met haar Fuck you horen hoe dergelijk effect klinkt. Op een vriendelijke melodie laat ze horen wat een enorme *#&^ George Bush volgens haar is.

3. Een goed verhaal

Muziek die indruk maakt, kenmerkt zich vaak door een sterk tekstueel verhaal. Sommige songwriters slagen erin om van een liedje (met video) een minifilm te maken, die je als luisteraar even doet verdwijnen in het leven van een onbekende. Neem de murderballad: Stan van Eminem is een voorbeeld van een klassieker met kop en staart. Iedereen kent de onfortuinlijke geschiedenis van de jongeman in Queen’s Bohemien Rhapsody en dat het met Falco’s Jeanny niet goed afliep is de meesten niet onopgemerkt gebleven. Of denk aan de tranentrekkende beschrijvingen van het gebroken hart: Jacques Brel, Adele en Gotye geven je het gevoel dat je er persoonlijk bij was, die nasty break up. Laat je als tekstschrijver inspireren door dergelijke storytelling van de bovenste plank (helaas zelden met een happy ending).

4. Beeldspraak

Een stijlvorm die goed werkt in een songtekst is beeldspraak. Als je er niet te dik bovenop wilt leggen waar je liedje over gaat, kun je metaforen aanwenden voor dingen of gevoelens. Zo geef je je tekst een meer poëtische lading en laat je de luisteraar ruimte voor interpretatie. Denk bijvoorbeeld aan The Eagles’ Hotel California. Nog steeds wordt er eindeloos gespeculeerd over dat wat het hotel representeert. Of  draai het om: gebruik een heel tastbaar voorbeeld om een groter thema in te verpakken. Macklemore’s Thriftshop verheerlijkt de kringloopwinkel om de blingbling cultuur in de hiphopscene op de hak te nemen. In het verlengde hiervan: lyrics kunnen heel goed dienen om een statement te maken. Van Another Brick In The Wall van Pink Floyd tot Mika’s Big Girl; tal van sterke nummers kenmerken zich doordat ze niet alleen lekker klinken, maar de luisteraar ook aan het denken zetten.

Mocht je na het lezen van onze tips nog worstelen met het vinden van de juiste woorden, schroom dan niet om anderen mee te laten denken. Kom je echt de juiste woorden echt niet vinden? Check hoe Engel een vette lyric schreef over zijn writersblock:

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blog Getagged