Inloggen Aanmelden

Optredens regelen doe je zo: de basis

“It’s a long way to the top if you wanna rock ’n roll” zong Bon Scott van AC/DC in 1975. Sindsdien is er eigenlijk weinig veranderd, of je nu in een rockband speelt of rapper bent. Natuurlijk zijn er talloze talentenjachten die je de raketlancering van een supercarrière beloven, maar hard werken is nog altijd het beste advies. Niet alleen voor succes, maar vooral ook voor plezier. Optreden is daarbij één van de belangrijkste manieren om mensen kennis te laten maken met je muziek. Daarom leggen we je in deze blog uit hoe je nou eigenlijk begint met het regelen van optredens.

1. Repeteer tot je erbij neervalt…

… sta vervolgens op en ga weer verder met repeteren. Niet het meest spannende advies, maar als er één mantra is dat je als muzikant moet blijven herhalen is het “repeteren, repeteren, repeteren”. In het oefenhok heb je namelijk alle tijd en ruimte om op je bek te, op het podium niet. Blijf die lastige bridge of snelle solo oefenen totdat je ‘m kunt dromen, dan kun je je straks op het podium volledig richten op je show. Mocht je je afvragen in welke gevallen het nodig is om meer te repeteren, dan helpt deze infographic je altijd op weg.

2. Begin dicht bij huis

Heb je genoeg materiaal om minstens een half uur lang je publiek te kunnen vermaken? Dan wordt het tijd om te gaan kijken naar een eerste plek om op te treden. Pinkpop en Lowlands zijn mooie ambities, maar elke act die daar staat is ook ooit begonnen in het buurthuis om de hoek. Zoek het dus dichtbij huis. Jongerencentra zijn bijvoorbeeld perfecte broedplaatsen voor jong muzikaal talent, maar denk bijvoorbeeld ook eens aan je middelbare school, het jaarlijkse dorpsfeest of de jamsessies bij de kroeg om de hoek. Maak een lijstje met potentiële podia en benader vervolgens de programmeurs.

3. Schiet met scherp, niet met hagel

Als je 50 onpersoonlijke mailtjes rondstuurt om optredens te regelen zullen er misschien best 2 programmeurs reageren. Die 2 shows kun je als een succes zien, maar je kunt het ook bekijken als 48 gemiste kansen. Programmeurs worden overspoeld met dit soort mails, dus is het belangrijk om op te vallen. Selecteer de podia waar wilt spelen zorgvuldig en verdiep je in de programmeur. Is het iemand die actief is op Last.fm, dan kun je via dat medium best een linkje naar je materiaal sturen. Gaat het om de lokale kroeg waar wel eens bandjes staan, overhandig je demo-cd dan aan de bar terwijl je een biertje drinkt en een praatje maakt. Zo’n persoonlijke indruk blijft veel beter hangen dan het zoveelste linkje onderaan een mailtje.

4. Serveer je band als fast-food

Ga je programmeurs per mail benaderen, maak het ze dan zo makkelijk mogelijk om van jouw band te proeven. Kan een programmeur niet binnen een minuut bepalen of jij een geschikt voorprogramma bent, dan gaat je mail namelijk direct de prullenbak in. Dat klinkt onsympathiek maar het is nu eenmaal de praktijk. Benader de programmeur daarom met een persoonlijke mail, dus niet naar het algemene e-mailadres van de zaal. Maak in twee of drie zinnen duidelijk wat voor muziek je maakt, zorg voor een goede foto en link naar online beeld- of geluidsmateriaal. Haal het niet in je hoofd om 10 MB aan mp3’s als bijlage toe te voegen, want daarmee boek je gelijk een enkeltje digitale prullenbak.

5. Rij je oma zelf naar je optreden als het moet

De voornaamste reden waarom iemand een band om het podium wil hebben, is om een volle zaal een mooie avond te bezorgen en zelf een goede omzet te draaien. De promotie van een concert ligt dan ook niet alleen bij de betreffende organisator, maar is net zo goed jouw eigen verantwoordelijkheid. Nodig vrienden uit via Facebook, vraag de zaal om posters en flyers die je zelf kunt verspreiden en ga bijvoorbeeld ’s middags al ergens in de buurt op straat spelen om mensen enthousiast te krijgen. Doe wat je kunt en je zult op een positieve manier opvallen bij de programmeurs. Die weten zo dat er op jouw band in ieder geval publiek afkomt, wat hun keuze een stuk makkelijker zal maken. Heb je zelf ervaringen en tips voor het regelen van optredens? Help je medemuzikanten en deel ze in de reacties hieronder!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blog Getagged