Inloggen Aanmelden

Muziek: een wondermiddel voor je hersenen

Zes dopamine verhogende feiten

Om met Pharrell te spreken: muziek maakt happy. Daar hebben we natuurlijk geen wetenschappelijk bewijs voor nodig. Maar dat is er wel. De conclusie: hoe meer muziek hoe beter! Deze zes fantastische feiten bevestigen jouw vermoedens over de positieve invloed die muziek (maken) op ons heeft.

1. Minder vaak verkouden

Verschillende studies tonen een gunstig effect van muziek aan op ons immuunsysteem. Zo bespoedigt regelmatig muziek luisteren het herstel bij hartkwalen, longkwalen of een simpele verkoudheid, zo stellen onderzoekers van de Harvard universiteit. Dit komt doordat muziek cortisol-niveaus verlaagt, ofwel, zorgt voor minder stresshormoon. Vergeet paracetamol en zet een lekker deuntje op. Vooral jazz, bluegrass en soft rock blijken een gunstige werking hebben op de gezondheid. Misschien maar eens een beatje minder meepakken dus?

2. Slimmere kinderen

Muziek stimuleert verschillende regio’s van het brein. En hoe meer het brein gestimuleerd wordt, hoe succesvoller schoolgaande kinderen zijn, zo blijkt. Kinderen van drie a vier jaar oud die minimaal acht maanden muziekonderwijs hebben gehad, inclusief zang- en keyboardles, scoren volgens de The Music Empowers Foundation bijvoorbeeld hoger bij IQ-testen dan kinderen die dit niet hebben gehad. Onder andere lezen en praten ging ze beter af. Ander onderzoek legde ook een verband tussen muziekonderwijs en wiskundige vaardigheden. De tijd die je besteedt aan het uitpluizen van noten en maatsoorten geeft je een groter wiskundig inzicht.

3. Meer begrip voor anderen

Wie actief met muziek bezig is, maakt makkelijker contact met anderen. Muziek zorgt voor een groter empathisch vermogen, ontdekten onderzoekers van de University of Cambridge. Het kan ons het gevoel geven meer verbonden te zijn met andere mensen, vooral als we samen spelen. Door muzikale interactie met anderen begrijpen we hen beter. Dat werkt ook door buiten de muziek om. Een groep kinderen die een jaar lang muzikale spelletjes deed, bleek hun empathie een duidelijk meer te ontwikkelen dan een groep die niet-muzikale spellen deed.

4. Beter omgaan met een beroerte

Mensen die een beroerte hadden gehad bleken het beste om te kunnen gaan met hun nieuwe situatie als ze hun favoriete liedjes hoorden, ontdekten neurowetenschappers van het Imperial College London enige jaren geleden. De cognitieve stoornissen van de patiënten verminderden tijdens het luisteren. De muziek stimuleerde neurologische ‘pleziercentra’ naast beschadigde gebieden van de hersenen, wat blijkbaar voor een therapeutisch crossover-effect zorgde.

5. Makkelijker studeren met Barok

Blokken voor een tentamen blijkt beter te gaan als je naar Barok muziek op 60 beats per minute luistert. De muziek zorgt ervoor dat je je langer kunt concentreren en je meer onthoudt. Bij proefpersonen die naar een sonate van Mozart luisterden bleek hun IQ bovendien met negen punten te stijgen. Helaas maar voor vijftien minuten.

6. Spelen is nog beter dan luisteren

Muziek luisteren maakt allerlei positieve dingen los in onze hersenen, maar wanneer je zelf muziek maakt leeft je brein zich pas echt uit. Je gebuikt tegelijkertijd bijzonder veel verschillende delen van je hersenen en verzendt en verwerkt een enorme hoeveelheid informatie. Vooral de delen van je brein die zorgen voor zien, horen en bewegen. De twee hersenhelften werken goed samen, exacte en creatieve processen komen bij elkaar. Door dat systematisch te trainen worden die hersenfuncties steeds beter, wat je ook voordeel geeft bij ander zaken. Iedere dag repeteren dus!

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als Blog Getagged